De mythes en waarheden van NaPoWriMo


De poëzie-uitdaging van 2013 is inmiddels alweer een tijdje voorbij, maar ik heb er nog eens over nagedacht en ik wil het volgende graag met jullie delen. Van tevoren had ik wel een idee wat ik uit deze ervaring zou kunnen halen en wat ik ervan kon verwachten. Sommige dingen daarvan zijn uitgekomen, maar het meest verrassende waren toch de dingen die niet uitkwamen.

Lees verder om erachter te komen hoe het voor mij uitpakte…

1. Door dagelijks te schrijven wordt het makkelijker.

Ik weet niet precies wat ik daarmee bedoelde toen ik het voor het eerst dacht, maar het schrijven wordt zeker niet makkelijker door het dagelijks te doen. Althans, niet voor mij. Dit kan verschillende redenen hebben. Wellicht leg ik de lat steeds hoger?

Maar de simpele waarheid is denk ik, dat schrijven nou eenmaal een moeilijk proces is en ook blijft. Er zijn wel trucjes die je kan toepassen, maar het is geen productiewerk dat makkelijker wordt naarmate je het vaker doet. Het is een creatief proces en elke dag is anders.

Wel wordt het gaandeweg ‘gewoner’ om elke dag even een uurtje of twee écht de tijd te nemen om met het gedicht alleen bezig te zijn. Dat was een heel prettige gewaarwording.


2. Ik ga over iets anders schrijven.

Toen ik aan NaPoWriMo begon had ik daarvoor een apart blog gemaakt op WordPress.com; dat een meer neutrale aanblik had. De gedachte daarachter was dat ik dan ook over andere dingen zou kunnen schrijven, zonder dat het gekleurd zou worden door de Dragonda.com sfeer.

Ik denk dat de thematiek van horror en lustmoord in mijn hoofd zit gegraveerd. En elke keer dat ik een gedicht probeer te schrijven, zie je daarin dat reliëf ervan weer terug.

Hier en daar heb ik inderdaad wel eens wat anders geschreven, in die zin dat het niet over moord, spanning of horror ging. Het gebeurde echter niet vaak en áls het gebeurde, had ik het gevoel dat ik naar een vreemdeling stond te kijken. Alsof het niet klikte tussen mij en mijn eigen gedicht.

Wat heeft NaPoWriMo 2013 mij opgeleverd?

 • Tijd vrijmaken voor schrijven wordt standaard onderdeel van je dag
 • Je leert wie je bent en wat bij je past
 • Je leert je eigen trucjes te doorzien
 • Ik heb er weer 30 gedichten bij voor in mijn portfolio
 • De prestatie van het behalen van deze uitdaging voelt supergoed!

 


Wil jij volgend jaar ook meedoen aan NaPoWriMo?

 

Ik kan het iedereen aanbevelen. Als je meedoet, meegedaan hebt of gewoon gedichten schrijft buiten NaPoWriMo om, laat dan hier je link achter. Ik zou je werk graag lezen!

 


Tot slot, voor de liefhebbers nog een paar links:


Mijn eigen NaPoWriMo blog
Informatie over NaPoWriMo
NaPoWriMo community op Facebook • Het is niet voor niets dat over het schrijven van goede poëzie soms erg lang wordt gedaan. Van Chr. J. van Geel , een schrijver van veel ultrakorte gedichten, is bekend dat hij steeds iets aan zijn gedichten veranderde. Pas als zijn uitgever het van hem afpakte, was het “gereed”.

  • Hallo Clayton, dat is een mooi verhaal! 🙂 Soms heeft poëzie gewoon wat meer tijd nodig. Dat heb ik ook ondervonden tijdens NaPoWriMo… Het komt soms aan op de avonduren en dan krijgt een gedicht niet altijd zoveel zorg als het nodig heeft. Dat is een keerzijde van deze schrijfuitdaging. Bedankt voor het reageren!

 • Dan Willem van Toorn en Gerrit Komrij, twee dichters die erin zijn geslaagd, elke dichter op zijn eigen manier, om het praalgraf van de klassieke Nederlandse poëzie open te breken en het weelderig rottende lijk dat ze daar aantroffen te reanimeren. (Komrij vindt het misschien wel leuk dat zijn poëzie met een zombie wordt vergeleken). Allebei schrijven ze wel eens een slap, sentimenteel gedicht, maar hun beste werk is groots en meeslepend. Ik bewonder vooral hun rijmvermogen en hun gevoel voor ritme.

  • Hoi Valentin, ik vind de vergelijking in elk geval wel mooi gevonden. 🙂 Dan zeg ik je eerlijk dat ik niet heel bekend ben met het oeuvre van deze dichters. Zou je van beide heren kunnen noemen welke werken je het beste vindt? Ik ben er heel benieuwd naar. Bedankt voor je reactie!

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.