Dragonda.com: waarom een site over obscure, donkere psychologie?


Dragonda.com is 2014 in gegaan met een complete restyling. De bedoeling is om meer nadruk te leggen op de informatievoorziening; zodat de website niet alleen meer een portfolio is van mijn werk, maar ook een naslagwerk voor jullie met dezelfde interesses als ik. Dit leek me dan ook een perfect moment om eens op een rijtje te zetten waarom ik dit allemaal doe.

Meer verdieping in de onderwerpen

Een van de leukste dingen aan het maken van beeldend of geschreven werk vind ik het doen van onderzoek. Ik vind het heerlijk om in een onderwerp te duiken en de achtergronden ervan te leren kennen. Voor mij is opgedane kennis een cadeautje; net zoals momenten van inspiratie cadeautjes zijn. Daarom wil ik deze kennis graag vasthouden en koesteren, zodat deze niet vervaagt. Het bijhouden van deze website helpt me daarbij.

Meer begrip voor de onderwerpen

De onderwerpen die op Dragonda.com besproken worden zijn niet alleen de stof waar deze website om draait, ze vormen ook de grootste inspiratiebronnen voor mijn beeldend en geschreven werk. Als kunstenaar en schrijfster zijn deze onderwerpen mijn vertrekpunt. Om begrijpelijke redenen schrikken de lugubere, macabere thema’s vaak mensen af. Door in de stof te duiken en deze hier te presenteren wil ik enge onderwerpen inzichtelijk maken. In werkelijkheid ben ik een heel rustig meisje (“helemaal zen”, volgens een oud-klasgenoot). Maar ik mag me graag verwonderen om de vreemde dingen van het leven en in de mens; de rare kronkels in de psyche, de donkerste hoekjes in de psychologie. Deze verwondering wil ik graag met anderen delen.

Dragonda.com - waarom een site over obscure psychologieSulphurhead – eigen werk


Daarnaast heb ik een razend nieuwsgierige, maar vaak onbegrepen fascinatie voor het zelf slachtoffer zijn en mijn eigen kwetsbaarheid (of juist kracht?) tegenover een veel sterkere macht. In mijn afstudeerjaar van de kunstacademie ben ik een zoektocht gestart naar mijn fictieve moordenaar. Ik heb het gevoel dat ik hem vandaag de dag nog steeds aan het ontdekken ben en ik geniet er nog net zo veel van als toen. Door op Dragonda.com dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken, wil ik ook geïnteresseerde lezers een kijkje bieden in dit obscure hoekje van de wereld, zonder evenwel te over-analyseren.

Vondsten en onderzoekingen delen

Zoals ik al zei, vormen de onderwerpen op deze website het vertrekpunt voor mijn werk. Geen beeldend of geschreven werk kan ontstaan zonder vooronderzoek. Het grootste deel van dit vooronderzoek ligt opgeslagen in mijn werkruimte, maar naast creatief werk destilleer ik hier ook altijd graag een informatief artikel uit, om hetgeen ik geleerd heb nog eens samen te vatten en te bundelen in een verzameling. Dit is de inspiratiebak op Dragonda.com. Ik ben geen professioneel opgeleid psycholoog of psychiater maar ik verslind boeken, essays en artikelen die met dit vakgebied te maken hebben. En omdat ik hier zo wild enthousiast over ben, wil – nee, moet – ik het met jullie delen. Zo zit ik nou eenmaal in elkaar.

Nieuwe mensen leren kennen met gelijke interesses

Mede dankzij deze website heb ik al zeer interessante mensen leren kennen, van wie enkelen blijvende correspondentievrienden zijn geworden. Het is belangrijk daarbij te vermelden dat ik dit blog niet begonnen ben vanuit een ver ontwikkelde expertise, maar vanuit een niet te stuiten interesse in de onderwerpen. Zonder mensen om me heen die zo betrokken zijn, me aan nieuwe onderwerpen wilden helpen om over te schrijven en die mij voorzien van gezonde kritiek die stimuleert om over de dingen te blijven nadenken, was dit blog nooit zo uitgebreid geworden als het nu was. Daarom: nogmaals bedankt aan iedereen die mij heeft geholpen in mijn ontwikkeling!

Een naslagwerk creëren

De inspiratiebak is ontstaan in mijn afstudeerjaar aan de kunstacademie, en fungeerde destijds als een kleine html-pagina op mijn website waarop ik letterlijk niets anders deed dan de dingen delen die mij aanspraken. Weliswaar waren deze altijd gerelateerd aan mijn werk, maar het hoe en waarom ervan ontbrak, en ik voelde dat het niet genoeg voor mij was om dingen één-op-één te delen. Op het moment dat ik met een CMS ging werken, kregen mijn inspiraties elk een eigen pagina en werd hun vermelding minder vluchtig. Ik schreef er een toelichting bij om te vertellen waar het over ging en wat mij erin aansprak. Vanaf dat moment ging ik er steeds serieuzer mee om en tegenwoordig streef ik ernaar om over elke inspiratiebron een nieuw artikel te schrijven, voorzien van een bronnenlijst, en haal ik steeds vaker mijn informatie uit boeken.

Tot slot

Ooit heb ik bij Xena Warrior Princess de volgende uitspraak opgepikt: “Een bloem in het bos is zonder bewonderaar gewoon een plant.” Dragonda.com had nooit zoveel betekenis voor mij gehad zonder lezers die interesse tonen in de onderwerpen. Daarom aan jou als lezer: bedankt!


DragondaGeef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.