Kindertekeningen: de overtreffende trap


De enge versie van een kindertekening, door Dave DeVries

Old Scratch (Dave DeVries, 2011)

Misschien een vreemd bruggetje vanuit het vorige artikel, maar deze keer (ook omdat deze website natuurlijk ook over kunst gaat) wil ik het hebben over kindertekeningen en de bijzondere mensen die ze maken.

Sommige kindertekeningen zijn zo bizar, dat als een volwassene dat getekend zou hebben, je hem waarschijnlijk voor gek zou verklaren. En toch bestaat er zo’n volwassene, en hij is niet gek! Hij is geniaal.

Dave Devries heet hij; een Amerikaanse kunstenaar. En wat hij doet: hij verzamelt tekeningen die gemaakt zijn door kinderen en maakt vervolgens de vertaling naar een realistisch getekende weergave.

Een meesterlijk idee werd geboren

Het idee ontstond eigenlijk als bij toverslag; maar werd geïnspireerd door zijn nichtje Jessica, die voortdurend tekeningetjes maakte in zijn schetsboek. Dave zelf werkte al voor onder andere Marvel comics, dus hij had reeds ervaring opgedaan met het in de werkelijkheid trekken van fantasiewerelden.

‘The Monster Engine’

Zo heet zijn inmiddels gepubliceerde boek van 48 pagina’s dat een verzameling uitgewerkte kindertekeningen bevat, alsmede de bijbehorende website, die inmiddels al miljoenen keren bezocht is. Er schijnt bovendien alweer een tweede boek op komst te zijn…!

Eng?

Dave DeVries vindt zelf dat zijn tekeningen niet zo eng zijn – eerder grappig juist – maar het feit dat mensen de afbeeldingen beangstigend vinden is volgens hem te wijten aan het kleurgebruik en de belichting. Die gebruikt hij op een manier die je vaak terugziet in horror- en science fiction films. Deze gewoonte is erin geslopen bij Dave tijdens zijn loopbaan als concept artist en striptekenaar. De tekeningen werden gemaakt met acrylverf, kleurpotlood en airbrushtechnieken. Daarnaast gebruikt DeVries een projector om de kindertekeningen over te trekken op zijn eigen ondergrond, soms een stuk groter dan het origineel.

Waarom kijken?

DeVries heeft een grote bewondering voor de ongelimiteerde fantasie en de vrijheid van geest die kinderen hebben waardoor ze tot de meest vreemde tekeningen komen. Door hun werkjes om te zetten in kwalitatief hoogwaardige tekeningen laat hij ons inzien hoe bizar onbegrensd hun fantasie werkelijk is.

Laat in een reactie weten wat je van de tekeningen vindt. Heb je nog aanvullingen op dit artikel? Of weet je andere kunstenaars die ik gezien moet hebben? Laat van je horen!
Bronnen:
http://www.themonsterengine.com/
http://www.ad.nl/ad/nl/5600/Kunst-literatuur/article/detail/3104710/2012/01/04/Amerikaan-maakt-echte-monsters-van-kindertekeningen.dhtml 
http://goodmenproject.com/arts/the-monster-engine-an-interview-with-dave-devries/
http://www.amusingplanet.com/2011/04/monster-engine-childrens-drawings.htmlGeef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.