Snuff movies


Snuff movies; wanneer mensen in films echt vermoord worden

 

Snuff: echte moord op film?Na de voorgaande twee artikelen over de psychologie van spanning, wordt het nu weer eens tijd voor iets heel anders. In het onderwerp van dit artikel een prachtige combinatie van moord en urban legends; namelijk snuff movies.

Necrofiele passie

Snuff movies – ook wel aangeduid als snuff films – zijn pornografisch getinte films waarin een moord wordt gepleegd die niet gespeeld wordt, maar echt plaatsvindt. Voor de camera van de cameraman en voor de ogen van de kijker, omwille van het entertainment. De term ‘snuff’ is afkomstig van het Engelse ‘to snuff out’, wat verwijst naar het doven van een kaarsvlam. We spreken van snuff als iemand seksueel opgewonden raakt van het verkrachten en vermoorden van een persoon; het is een vorm van necrofilie. Snuff movies buiten dit uit door het gebeuren te filmen voor vertoon aan het publiek.

Grenzenspel

Omdat er nooit ergens daadwerkelijke snuff movies zijn aangetroffen, gaat men er veelal van uit dat ze ook niet echt bestaan en wordt het fenomeen afgedaan als een urban legend. Sommige mensen echter, zijn ervan overtuigd dat ze wel degelijk bestaan. Benieuwd naar de geboorte van deze urban legend?

Groot succes

Het begrip kwam voor het eerst tot stand in 1976, dankzij de gelijknamige film (zie afbeelding), waar het allemaal begon. Deze film bracht lange tijd meer op dan de hitfilm ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’ die in dezelfde periode draaide en zou later zelfs legendarisch worden. De film was voorheen getiteld ‘Slaughter’ en was al in 1971 gemaakt. Vijf jaar later kreeg deze film zijn nieuwe titel en werd aan het einde de scène toegevoegd die zo berucht is geworden.

De snuff film werd een legende; het fenomeen beantwoordde aan de voyeuristische honger van het publiek.

Het betrof een vermeende achter-de-schermen scène, waarin de crew nog wat napraat over de moordscène die ze hebben opgenomen. Er raakt een vrouw betrokken bij het gesprek, en even later wordt zij door de regisseur doodgestoken. Deze moord gaf zo’n realistische indruk dat deze ten onrechte als echt werd bestempeld. Maar zelfs toen men eenmaal doorhad dat het een hoax was, bleven ze erover napraten en fantaseerden ze hoe het zou zijn als het gebeuren wel echt was geweest.


Wat denk jij, bestaan snuff films echt, of is het een broodje-aapverhaal? Heb je nog opmerkingen of aanvullingen op dit verhaal? Laat het weten in een reactie!


Bronnen: Cultkanaal, Wikipedia, YouTube, Ezine Articles


Wil je meer weten over snuff movies? De documentaire ‘Does Snuff Exist?’, uit de reeks ‘The Dark Side Of Porn’ van Channel 4 bevat een boel informatie en boeiende feiten over het verschijnsel.Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.