Smaakt het? Kannibalisme & internetdaten


De Duitse politie heeft woensdag een man gearresteerd die er van verdacht wordt twee jaar geleden een 42-jarige man die hij had leren kennen via internet te hebben vermoord en gedeeltelijk te hebben opgegeten. (Gazet van Antwerpen, 12/12/’02)

kannibalisme via het internet

Foto: sxc.hu

Dragonda.com geeft je altijd graag een kijkje in het spanningsveld tussen fictie en werkelijkheid, ervan uitgaande dat de grenslijn helemaal niet zo definitief en solide is als die altijd wordt geacht.

Want wat let je, om bijvoorbeeld je meest duistere, kannibalistische fantasieën te verpakken in een contactadvertentie en deze los te laten op het wereldwijde web? Je typt een paar regeltjes en klikt op de verzendknop; het is zo gebeurd. Probeer het maar eens uit met het reactieformulier hieronder.

En wat ga je doen als je er ook nog eens een meegaande reactie op krijgt… Ga je daarop in? Het enige wat je dan nog tegenhoudt is je moreel  besef.

Dat heeft Armin Meiwes in elk geval niet tegengehouden. Deze Duitse man staat wereldwijd beter bekend als ‘de internetkannibaal’.

Van de virtuele wereld naar de werkelijkheid

“Gezocht: jonge man voor slacht en consumptie”

Het is wel vaker gebleken dat juist dankzij de komst van het internet de grenzen tussen fictie en realiteit zich moeilijk laten duiden. Teksten die als nieuwsbericht op het web geplaatst zijn, worden snel geloofd. Zo zijn al vele urban legends en hoaxes geboren.

Deheer Meiwes maakte ook gebruik van de macht van het internet, maar draaide het om. Hij gebruikte het om zijn grootste fantasie te doen uitkomen.

Meiwes had het kannibalisme in het bloed zitten. Hij was een actief deelnemer van het Cannibal Cafe forum en postte daar berichten onder de schuilnaam ‘Franky’, waarin hij zijn verlangens uitsprak om een jongeman te slachten en op te eten. Via het internet stond hij in contact met een paar honderd mensen die in kannibalisme geïnteresseerd waren. Er meldden zich met regelmaat gewillige slachtoffers, die hij vroeg naar hun lengte, gewicht en foto’s van zichzelf, maar die uiteindelijk nooit kwamen opdagen wanneer het erop aan kwam.

Maar toen was daar Bernd Brandes. Een man die gewillig was, die ervan droomde om geslacht te worden, die ook uit Duitsland kwam – net als Meiwes – en die inderdaad kwam opdagen.

Op 10 maart 2010 was het dan eindelijk zover.

“Je kunt je niet voorstellen wat er allemaal op internet te vinden is. Zulke gruwelijke dingen.”
Armin Meiwes, internetkannibaal

Foto: sxc.hu

Voor Meiwes liep de ontmoeting uit op een teleurstelling, omdat Brandes had gelogen over zijn leeftijd en hij er niet zoveel om gaf om Meiwes beter te leren kennen voordat ze tot actie zouden overgaan. Toch respecteerde de moordenaar de laatste wens die zijn slachtoffer nog had voor zijn dood: de wens om Brandes’ geslachtsdeel te amputeren en deze samen op te eten.

Dit plan was echter ook geen groot succes. Het vlees was te taai om te eten en na verloop van tijd raakte Brandes buiten bewustzijn. Daarop hing Meiwes de man aan een vleeshaak en stak hem in de hals om dood te bloeden. Het hele tafereel werd vastgelegd op video. Tot slot sneed hij het lichaam aan stukken, die hij invroor en in de weken daarna één voor één consumeerde. Brandes heeft uiteindelijk anderhalf jaar als vermist te boek gestaan, voordat de zaak aan het licht kwam.

‘Voor hem was het een mooie dood’ beweert Meiwes. Het Cannibal Cafe forum en ‘Franky’s’ oproepjes zijn overigens nog altijd online te bezichtigen, en herinneren ons eraan dat zo nu en dan de grenzen zich lijken op te lossen en het ondenkbare toch realiteit wordt.

Deskundigen stelden vast dat Meiwes niet geestesziek was en dat Brandes, die wel degelijk opgegeten wilde worden, absoluut geen doodswens had. Kannibalisme, één van de vreemdste parafilieën. Een uit de hand gelopen daad van sadomasochisme? Een honger naar adrenaline? Of de lust naar een ultieme vorm van leven?

Bronnen:
Cannibal Cafe
Gazet van Antwerpen
NOS.nl


 • James says:

  Hee Esther,

  Ik kwam ‘toevallig” op jou site terecht. Ik ben op zoek naar […] Spreekt dit je aan, schroom dan niet te reageren.. Ik wacht..

  James alias de Lecter.

  • Dragonda says:

   Hallo James,

   Allereerst bedankt voor je reactie en het abonneren op nieuwe blogposts! Zoals je ziet heb ik je stukje hier even wat ingekort. 😉 Zal er verder inhoudelijk per mail op ingaan, ergens in dit weekend.

   Esther

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.