Interview met Mieke van Zuijlen


Ongeveer een maand geleden had ik de eer geïnterviewd te worden door Mieke van Zuijlen; journaliste in opleiding. Ze kwam bij mij terecht via het interview in Atelier Magazine. Hieronder lees je het resultaat van haar werk. Mieke, nogmaals bedankt, het was een leuke ervaring!

 

Interview, door Mieke van Zuijlen

Dragonda valt gelijk op als ze tussen een groep mensen staat met haar korte rode haar. We hadden afgesproken bij haar op het werk in Eindhoven. Dragonda is een 25-jarige vrouw die naast haar baan als multimedia vormgever in de avonden werkt aan haar schilderijen en horrorverhalen.

Ze is afgestudeerd aan de kunstacademie van Breda en is nu ook een boek aan het schrijven. Ik praatte met haar over haar werk, haar hobby’s en ik vroeg haar mening over bepaalde kwesties.

Waarom ben je geïnteresseerd geraakt in de horrorkant van het leven?

Ik denk dat dat mij aangeboren is. Van de allereerste tv-serie die ik volgde, Der Kleine Vampir, tot aan de verhalen van Paul van Loon. Middelbare schooltijd iets minder. Op een gegeven moment kreeg ik er last van dat ik veel horrorfilms keek waar ik eigenlijk nog wel te jong voor was. Dat bleef teveel hangen in mijn hoofd, dus ik ben toen met horror gestopt. Sinds twee jaar terug ben ik weer mee bezig. Ik denk dat het een soort rode draad is door mijn leven.

Krijg je wel eens negatief commentaar op je werk?

Heel veel mensen weten niet goed wat ze er mee aan moeten. Het is niet per se negatief, maar ze kunnen er niks mee. Heel veel bange reacties ook wel. Mensen die bang zijn dat ik mezelf iets ga aandoen, wat helemaal niet nodig is. In mijn werk hebben fictie en realiteit overlappingen, zodat je soms niet meer weet waar fictie eindigt en realiteit begint. Maar ik denk dat ik juist daarom wel goed in de gaten houd waar dat punt is. Dat ik het in eigen hand heb. Mensen hoeven echt niet bang te zijn.

Denk je dat elk individu een onbewuste neiging heeft naar angst en sensatie?

Ik denk het wel. Het zit ook wel een beetje in onze natuur, die angst is een oergevoel wat wordt aangeroepen. Het fight-or-flight-response is ook zoiets. Als je angstig bent gaat je lichaam zichzelf in paraatheid stellen om te vluchten of te vechten. Aan dat gevoel kun je dus verslaafd aan raken. Daar gaat een van mijn artikelen op de site over. Ik denk ook dat het iets is wat iedereen in zich heeft. Dus ja, toch op een bepaalde manier een behoefte aan angst.

Waar zal je nieuwe boek over gaan?


Degene die ik nu aan het schrijven ben, is voortgevloeid uit mijn afstudeerproject. Mijn afstudeerproject had als thema een ontmoeting met mijn moordenaar, waar ik mezelf in een slachtofferrol plaats van degene die vermoord wordt. Ik heb als afstudeerproject een video gemaakt.

Wat ik eigenlijk als afstudeerproject wilde doen was een performance waarin in mij gesneden werd zoals bij slachtvee. Ik heb een schets gemaakt van wat die performance moest worden. Dan wilde ik echt iemand heel licht in mij laten snijden. Die gedachte heeft me nooit meer losgelaten, dus nu ben ik dat in een boekvorm aan het gieten. Om te onderzoeken hoe het zou zijn als ik zelf geslacht word. Zo zoek ik een grens op tussen fictie en realiteit.

Denk je dat daar een groot publiek voor is, voor dat verhaal?

Het is een heel specifiek onderwerp. Ik denk dat het iets is wat in die vorm nog niet gedaan is, maar daarom is het misschien wel lastig juist om daar een publiek voor te vinden. Je kunt er niet over vertellen zonder het gruwelijke ervan te noemen en wat je als nadeel daarvan hebt, is dat mensen al meteen kunnen beoordelen of het iets is voor hen of niet. Dus ik denk dat als ik er mensen mee pak en het onderwerp interesseert ze, het een heel goed verhaal is omdat het uniek is maar ook – omdat het zo’n heftig onderwerp is – denk ik dat het moeilijk is om er een breed publiek mee te pakken te krijgen. • Liesbeth says:

  Wat een duidelijk en informatief interview!
  Het stipt het verleden aan maar neemt je meteen mee naar het heden en de toekomst. De lezer weet waar je mee bezig bent, dat je gepassioneerd bent door je onderwerp en er niet mee gestopt ben na je school.
  Dit interview maakt je site persoonlijker en het geeft een kijkje in jou leven zoals het nu is.

  • Dragonda says:

   Bedankt, het was zeker een goed interview. De vragen waren goed en stipten belangrijke dingen aan. Zou het leuk vinden als mensen via deze weg inderdaad ook een beter beeld krijgen van wie ik ben.

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.